A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області

«Держава без бар’єрів» — новий освітній серіал на порталі Дія.Цифрова освіта

Дата: 01.02.2022 11:13
Кількість переглядів: 88

Новий освітній серіал на порталі Дія.Цифрова освіта розповідає про різні аспекти безбар’єрності в роботі публічних службовців. 

27 січня 2022 року Міністерство цифрової трансформації презентувало новий освітній серіал на порталі Дія.Цифрова освіта — «Держава без бар’єрів». У першій серії освітнього серіалу взяла участь перша леді Олена Зеленська. 

Це 6 серій тривалістю 6–10 хвилин. 

  • Як публічним службовцям дотримуватися принципів безбар’єрності у спілкуванні з громадянами? 
  • Як застосовувати безбар’єрний підхід під час ухвалення рішень?
  • Чому доступність, інклюзія та повага до різноманіття є складовими безбар’єрності?
  • Що призводить до формування стереотипів і як уникати упередженості в роботі?
  • Як протидіяти дискримінації під час працевлаштування на публічну службу?
  • Чому саме від публічних службовців залежить, чи буде держава безбар’єрною для своїх громадян? 

«Незалежно від місця проживання, віку, стану здоров’я чи соціального статусу, кожна людина, яка живе в Україні, має бути забезпечена рівними правами. Це передбачено в головному документі країни — Конституції. Ми розпочали докорінні зміни. Наша мета — доступні простори для всіх: людей на візочках, похилого віку, молодих батьків та вагітних жінок, дітей та інших. Аби школи, лікарні, музеї, кінотеатри та адміністративні будівлі припинили бути викликом та бар?єрами. Адже безбар’єрність — це нова філософія суспільства, в якому комфортно всім», — підкреслив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції: 

«Впровадження безбар’єрності, принципів рівності та різноманіття як частини процесів державного управління є втіленням реалізації європейських цінностей. Рівність і повага мають бути в основі всіх рішень українських державних службовців. А послуги громадянам повинні надаватися доступно, зрозуміло та безбар’єрно». 

«В Україні проживає майже 2,7 мільйона людей з інвалідністю, 7,2 мільйона людей віком від 65 років, щороку приблизно пів мільйона стають батьками. Це значить, що майже третина населення України періодично звертаються за публічними послугами. Тому вкрай важливо, щоб шлях до отримання цієї послуги був зрозумілим, доступним та безбар’єрним. Так формується репутація державних службовців, так з’являється довіра до держави загалом та органів влади всіх рівнів. Тому важливо, щоб публічні службовці першими впроваджували безбар’єрність, як нову суспільну норму та гарантували доступність та зручність для всіх громадян без винятків», — зазначила Радниця-уповноважена Президента з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

Наталія Алюшина, голова Національного агентства України з питань державної служби. «Бути державним службовцем чи посадовою особою місцевого самоврядування – це відповідальність. Відповідальність не лише за себе, а й за інших. Ми люди, які працюють для людей. І хто як не ми, маємо зробити все можливо, щоб наша держава була без бар’єрів.

І цей онлайн курс, ми готували щоб розповісти більше, як ми можемо це зробити своїми, здавалося б інколи, невеликими справами. Тут кожен знайде те, що йому потрібно в роботі, зможе переосмислити свої слова,  дії та поведінку. 

Зі своєї сторони, я закликаю публічних службовців пройти цей курс. Він має потрапити у список обов’язкових справ у цьому році.  Проте підійдіть до нього відповідально, усвідомлено, пропустіть його через себе. У цьому вам допоможуть чудові спікери, які поділилися своїм досвідом, знаннями, практичними порадами. І це лише початок! Він стане вагомою частиною низки програм підвищення кваліфікації. 

Давайте бути відкритими! Спільно ми зможемо змінити публічну службу та ставлення людей до неї. Для цього, нам потрібно постійно працювати над собою та пам’ятати, чому ми обрали публічну службу як покликання».

Манал Фоуані, заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні зауважила, що забезпечення прав людини має бути ключовою цінністю державної служби. «Згідно із соціологічним опитуванням "Що українці знають та думають про права людини", здійсненого за підтримки ПРООН, державні службовці вважають дискримінацію серйозною проблемою — про це сказали 83% опитаних. На думку державних службовців, найчастіше в Україні дискримінують через вік (54%), майновий стан (39%), гендер (36%) та інвалідність (30%)», — зазначила пані Фоуані. 

«Наше основне завдання — забезпечити безбар’єрний підхід на державній службі, аби такі цінності, як рівність та повага, були в основі всіх рішень державних службовців. Саме така мета лежить в основі цього освітнього серіалу», — додала вона.

Курс Міністерства цифрової трансформації України створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» в партнерстві з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності, ГО «Безбар’єрність», НАДС, представниками громад янського суспільства та експертами за підтримки проєкту ПРООН «Права людини для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Міністерство та Комітет цифрової трансформації України


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Оцініть наш сайт

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано